Svensk snus og rygestop


Hr. For nylig, et brev fra Shanahan rejste bekymring over en nylig rapport fra Videnskab og Teknologiudvalget (STC), der tyder på, at forbuddet mod snus.1 ophører

Jeg mener dog, at der er nogle unøjagtigheder i det brev, jeg gerne vil adressere. Brevet citerede en undersøgelse af Warnakulasuriya2 i forbindelse med snus med en øget risiko for oral cancer. Denne undersøgelse vedrørte imidlertid hovedsagelig oralt tobaksprodukter, der anvendes i Asien, hvoraf de fleste er særligt skadelige og forbundet med forhøjet risiko for oral cancer.

Svensk snus er et meget andet produkt. På trods af den høje snusforbrug blandt svenske mænd er forekomsten af ​​oral kræft i Sverige blandt de laveste i EU.3

Der er stærke epidemiologiske tegn på, at snusbrug ikke er forbundet med en påviselig stigning i oral kræftrisiko.4,5

Derfor er det særligt vigtigt at skelne svensk snus fra andre former for orale tobaksvarer, der har forskellig toksisk potentiale og væsentligt forøge risikoen for sygdom.

Mens Shanahan korrekt nævner, at rygestop farmakoterapier er tilgængelige og sikre, er deres popularitet begrænset, og de anvendes ikke som alternativer, fordi rygere ikke kan eller ikke vil holde op med at ryge ved brug af godkendte metoder.

For sidstnævnte har snus og andre tobaksreducerende produkter en rolle i at erstatte rygning og udgør en rimelig mulighed i betragtning af, at alternativet er at fortsætte med at ryge.

Tobaksskader-reduktionsprodukter erstatter ikke, men supplerer andre eksisterende tobaksbekæmpelsesforanstaltninger, med det formål at reducere røgprævalensen og rygsygdomsrelateret sygdom og dødsfald hurtigt.

I betragtning af at svenske snus har en lang historie med stærke epidemiologiske beviser, synes STC's forslag om at gennemgå forbuddet fornuftigt og bør følges af andre myndigheder som EU.